Prof. Dr. Ale Smidts: Viitorul Neuromarketingului

On June 4, 2012
Primul Forum Mondial de Neuromarketing (2012, Amsterdam) a reunit aproximativ 100 de persoane interesate de cercetarea de neuromarketing, atât din mediul academic, cât şi din business, de la cercetători de top în neuroştiinţe la părţi comerciale, discutându-se provocările şi oportunităţile utilizării instrumentelor specifice neuromarketingului pentru a consolida şi adăuga valoare cercetării de piaţă.
Datorită  Neuromarketing Science & Business Association (Asociaţia Mondială de Neuromarketing), mai jos puteţi urmări cel de-al patrulea material video din cadrul Forumului Mondial de Neuromarketing (primul material conţine prezentarea Profesorului Richard Silberstein despre Mesaje pentru Memoria pe Termen Lung a Publicului Ţintă, cel de-al doilea conţine prezentarea Dr. Stephen Sands despre despre Înregistrarea undelor cerebrale ale consumatorilor, la supermarket, iar cel de-al treilea este prezentarea lui Christophe Morin despre Etică în Neuromarketing.). Mai jos puteţi urmări prezentarea Profesorului Ale Smidts de la acest eveniment, despre viitorul neuromarketingului.

http://vimeo.com/43252805

Prof. Ale Smidts, cel care a brevetat termenul de “neuromarketing” în 2002, a prezentat noi perspective ale domeniului, la ce ne putem aştepta în viitor de la cercetarea în neuromarketing şi cum se va dezvolta şi integra domeniul ca o disciplină îm mediul de afaceri. El a subliniat că, în ultimii 10 ani, a existat un progres enorm în înţelegerea proceselor fundamentale ale creierului care stau la baza preferinţelor şi deciziilor, recomandând cartea lui Paul Glimcher “Neuroeconomic Analysis”.
Prof. Smidts a spus că neuromarketing este în mod clar în faza de decolare şi devine o afacere serioasă, întrucât mai 2011 Nielsen a achiziţionat NeuroFocus, o companie lider în neuromarketing. El a afirmat că obiectivul neuromarketingului este “o mai bună înţelegere a consumatorului şi a reacţiei acestuia la stimulii de marketing, prin măsurarea proceselor din creier (neuroimagistice şi biometrie) şi includerea lor în dezvoltarea teoriei şi a stimulilor”. Stimulii de marketing includ produse, printuri, reclame, comportamentul agentului de vânzări, designul paginior web şi aşa mai departe.
În ceea ce priveşte efectele ce apar în activitatea cerebrală în urma folosirii celebrităţilor în publicitate, el a discutat despre modul în care chipurile familiare atrag atenţia în publicitate. De asemenea, specialiştii în marketing ar trebui să se asigure că există o legătură credibilă între persoana celebră şi produsul respectiv, cu scopul de a îmbunătăţi memorarea produsului şi a induce încredere, pentru ca apoi să sporească probabilitatea de achiziţie a produsului. Oferind sfaturi ale persoanelor de specialitate, oamenii de marketing maximizează atractivitatea fizică, încrederea şi scot în evidenţă identificara cu produsul. Cercetările arată că există un transfer de încredere de la celebritate la produs la nivel de cortexul prefrontal medial.
Marketingul 1.0 a fost centrat pe produs, Marketingul 2.0 pe consumator, iar Marketingul 3.0 este centrat valorile umane. Prof. Smidts a prezentat, de asemenea, o cercetare efectuată pe campanii anti-fumat (folosind un RMN şi 16 printuri diferite din campanii anti-fumat) şi una pe anticiparea preferinţelor consumatorilor. După cum a spus şi Prof. Smidts, cele mai multe companii folosesc EEG, deoarece este mai ieftin şi mai uşor de utilizat decât fMRI, are o rezoluţie temporală mai mare (însă are o rezoluţie spaţială scăzută). Prof. Smidts a subliniat faptul că pentru a avansa, cercetătorii trebuie să pună accent pe dezvoltarea teoriilor şi testare, întrucât ca neuromarketing este “aici pentru a rămâne!” (atât în mediul academic, cât şi în aplicare, neuromarketingul prezintă o evoluţie rapidă). El a prezentat, de asemenea, modul în care cercetarea în neuromarketing ar putea ajuta la crearea unei lumi mai bune, sprijinind o viaţă sănătoasă.
Prof. Smidts a declarat că noi “nu am văzut nimic încă” în ceea ce priveşte înţelegerea creierului, înţelegerea neurobiologiei alegerii (integrând neuroimagistica, biometria, genetica) şi progresele în metodologia neuroimagistică (clasificatori predictivi). Întrucât neuromarketingul reprezintă confluenţa dintre ştiinţă şi practică, o colaborare între cele două domenii trebuie să fie evaluată obiectiv, în scopul de a dezvolta standarde de calitate şi de a furniza dovezi obiective pentru a adăuga valoare metodelor de neuromarketing deja existente. În concluzie, Ale Smidts a declarat că NMSBA (Neuromarketing Stiinta & Business Association) este platforma ideală pentru a stimula această colaborare şi de a dezvolta cercetarea în neuromarketing.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: