Neurochimia sentimentulului de iubire

On October 28, 2012

Cu toţii ştim ce melodii surprind cel mai bine magia iubirii, însă nu putem articula cu exactitate ce anume ne face să iubim. Recent, The Brian Lehrer Radio Show a găzduit o discuție interesantă despre neuroştiinţele iubirii. Invitaţii săi au fost Larry Young (profesor de psihiatrie la Universitatea Emory, director al Centrului de Neuroştiinţe Sociale) și Brian Alexander (jurnalist ştiinţific); acesţia au discutat despre cercetărilor lor asupra unei “teorii unificate a iubirii” din cartea lor The Chemistry Between Us: Love, Sex, and the Science of Attraction; voi evidenția mai jos unele părți interesante ale acestei discuții.

Este dragostea doar o reacţie chimică?
Dragostea nu este doar o reacție chimică, însă cu siguranță sunt implicate substanțe chimice, iar în ultimii cercetătorii şi-au dat seama că există o serie de şabloane implicate în crearea acestei emoţii complexe.
Neurochimia iubirii
Atunci când suntem cu partenerii noștri și ne confruntăm acel sentiment iubire, se eliberează dopamina, ceea ce ne dă acel sentiment de bucurie. De asemenea, oxitocina este o moleculă care este produsă în creier și crează dragostea dintre mame și copii, precum și între parteneri. Toate acest acţionează împreună în anumite părți ale creierului, în scopul de a crea aceste emoții complexe pe care le numim “dragoste”.
Există diferențe între creierul bărbaţilr și cel al femeilor. Asta înseamnă că ne îndrăgostim în moduri diferite?
Pot exista unele diferenţe, iar oxitocina pare să joace un rol important pentru femeie, producând o legătură similară cu cea maternă. Pentru bărbați, o altă moleculă numită vasopresină, care este de obicei implicată în diverse tipuri de comportamente teritoriale, astfel încât autorii cred că bărbaţii identifică legăturile cu femeile mai mult ca extensii a unui comportament teritorial. Neuroștiințele atracţiei fizice, spre deosebire de atracția emoțională, nu conduc la acea legătură. (Aflați mai multe despre diferențele dintre creierul feminin și cel masculin aici)
Care este neurochimia dispariţiei sentimentului de iubire?
De-a lungul timpului, tot mai puţină dopamină este eliberată, însă avem, de asemenea, o creștere în cantitate a unei molecule numita CHR (factorul / hormonul deeliberare a corticotropinei în creier), care creează un sentiment neplăcut şi aversiv atunci când suntem departe de partenerul nostru (ceea ce ne face să ne dorim să fim din nou împreună). Astfel, autorii cred că acest lucru îi ajută pe oameni să mențină o relaţie după ce sentimentele începutului dispar.
Cum apare infidelitatea, neurochimic vorbind?
Printre animale, infidelitatea este un proces foarte natural, chiar și printre speciile monogame; autorii consideră că acest lucru este ceva care este programat în genomul nostru – angajarea în acest comportament. De asemenea, există o serie de gene care au fost găsite la om, care sunt capabile să prezică cât de des acesta ar avea legături extraconjugale. Astfel, nu cunoaștem cu exactitate detaliile biochimiei infidelităţii, dar știm ce gene tind să ne împingă în această direcţie.
Ce se întâmplă atunci când dragostea dispare?
Ipoteza autorilor este că dragostea este de fapt o dependenţă, foarte asemănătoare cu dependenţa de droguri. Și, la fel ca un dependent de droguri, deşi apar sentimente de respingere faţă de un “drog”, oamenii continuă să îl folosească. Un partener poate concluziona rațional că nu ar trebui să mai fie într-o relaţie cu cealaltă persoană, că sentimentele s-au schimbat sau persoana s-a schimbat; și totuși, chiar dacă cineva inițiază un divorț, simte nefericirea. Barbaţii au tendinţa de a suferi mai mult singuri și, ca urmare, sunt mai stresaţi. Cum CHR este mai activ la bărbaţi, aceştia sunt mai anxioşi, pentru că nu beneficiază de aceeaşi interacțiune cu alte persoane ca femeile, ceea ce determină creşterea tensiunii arteriale.
Prin înţelegerea biologiei relațiilor și iubirii, autorii speră să poată transpune rezultatele în noi tratamente pentrurări precum autismul, sau să îi poată ajuta pe oameni în relațiile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: