Creierul Femeilor vs. Creierul Bărbaţilor
Multe cărți au fost scrise pe această temă, inclusiv best-seller-urile scriitoarei Dr. Louann Brizendine (“The Female Brain” şi “The Male Brain”) sau “The Male Factor” de Shaunti Feldhahn şi “Brain Rules” de Dr. John Medina. Brizendine consideră că recunoașterea diferențelor nu înseamnă că un gen este “mai bun” decât celălalt, dar oamenii de ştiinţă şi-au dedicat cercetările pentru a descoperi secretele creierului în funcţie de gen. Studiile au descoperit că bărbaţii şi femeile folosesc părţi diferite ale creierului atunci când fac diverse acţiuni (cum ar fi utilizarea mouse-ului de la calculator sau manevrarea unei maşini). Femeile folosesc adesea ambele părți ale creierului în acelaşi timp, în timp ce bărbaţii folosesc doar o parte la un moment dat. Oamenii de știință subliniază faptul că, chiar dacă bărbații și femeile utilizează de căi neuronale şi părţi ale diferite ale creierului, ei au rezultate la fel de bune la testele de inteligență. Mai jos regăsiţi mai multe informaţii referitoare la diferenţele dintre creierul femeilor şi creierul bărbaţilor, date bazate pe rezultate științifice.
Cortexul Prefrontal
Considerat “CEO-ul creierului”, CPF ia decizii și inhibă comportamentul precipitat. Este locul unde este procesată furia, teama și agresiunea. Zona este mai mare la femei și se maturizează cu doi ani înaintea bărbaților, de obicei în jurul vârstei de 20 de ani. Deoarece femeile au cortexurile prefontale mai mari, acestea pot fi înfuriate mai greu, consideră Brizendine.
Cortexul Frontal
Responsabil în mare parte pentru capacitatea noastră de luare a deciziilor, zona este mai mare și mai complexă în cazul femeilor. Cercetătorii în neuroştiinţe cred că femeile sunt “adaptate” neuronal astfel încât să fie mai bune la luarea deicziilor şi în rezolvarea problemelor.
Cortexul Anterior Cingulat
Această zonă, considerată sursa “instinctului feminin”, este evident mai mare la femei. Acesta cântărește opțiunile, detectează conflictele, motivează deciziile și este cunoscută ca fiind zona conștiinței de sine.
Cortexul Insular
Insula este o parte a cortexului cerebral, care procesează instinctele și este mai mare de femei. “Relația dintre instinctul unei femei și bănuielile ei intuitive este astfel întemeiată în biologie”, spune Brizendine.
Hipocampusul
Centrul memoriei care transformă memoria pe termen scurt în amintiri pe termen lung şi este mai mare la femei decât la bărbați. De multe ori, femeile au o memorie mai bună pentru detalii, atât pentru cele plăcute cât și pentru cele neplăcute, spune Brizendine. “Este elefantul care nu uită niciodată o ceartă sau o întalnire romantică – și nu te va lăsa nici pe tine să uiţi.”
Amigdala
Atunci când femeilor le-a fost dat să vizioneze un film de groază, amigdală lor stângă, care acordă atenție la detalii și gândirea internă, a fost activată. Când bărbaţii au urmărit acelaşi film, partea dreaptă a fost activată, care este asociată cu acțiunea și mediul extern. Oamenii de ştiinţă cred că acest lucru ar putea explica de ce este o mare probabilitate ca bărbaţii să raspundă cu pumnii în timpul unui atacat sau dacă sunt amenințaţi.
Sistemul neuronilor oglindă
Neuronii sunt activaţi atunci când o persoană experimentează un eveniment sau atunci când observă o acțiune. Cunoscut sub numele sistemul “empatic” al orgnismului uman, care permite unei persoane să “simtă” ceea ce simt ceilalţi. Utilizat în înțelegerea acțiunilor altor persoane, învăţarea unei limbi prin imitație, și în cazul sentimentelor de genul “ştiu cum te simți”, este mai mare și mai activă la femei, potrivit unui studiu recent realizat de Dr. Ya-Wei Cheng, un neurolog din Taiwan.
Cortexul Limbic
Parte a sistemului limbic, responsabilă pentru reglementarea emoțiilor, este mai mare la femei. Oamenii de ştiinţă spun că multe femei sunt mai în măsură să-și exprime emoțiile datorită acestui fapt. Având un cortex limbic mai mare, cu toate acestea, femeile au mai multe şanse să sufere de depresie, dacă luăm în considerare ce spun medicii.
Materia Albă
Femeile sunt considerate a avea de 10 ori mai multă “materie albă” decât bărbații. Materia albă are scopul de a conecta diferite centre de procesare ale creierului, ceea ce face ca o femeie să fie mai eficientă în abilităţile ce implică multi-tasking. Unii cercetători cred această zonă că ar putea juca un rol important în faptul că femeile adesea excelează la competențele lingvistice și verbale. Însă astfel de concluzii sunt controversate.
Neurologii au descoperit faptul că în creierul femeilor există legături mai puternice între emisfere decât în cazul bărbaţilor. Cercetările efectuate la Şcoala de Medicină de la Universitatea din Indiana au aratat că femeile folosesc ambele părţi ale creierului lor în timp ce ascultă, iar bărbații folosesc numai o parte. Acest lucru poate sugera de ce femeile sunt consideratea fi mai buni ascultători.
CREIERUL MASCULIN
Joncţiunea temporo-parietală
Zona în care lobul temporal (responsabil pentru funcționarea auditivă, memorie, cogniție, vorbire) și lobul parietal (responsabil pentru informatia senzoriala) se întâlnesc. Această zonă este mult mai activă la bărbaţi, după cum investigaţiile utilizând rezonanţa magnetică nucleară au arătat. JTP lucrează pentru a procesa cognitiv emoția, care consolidează capacitatea lor de identifica cognitiv și analitic o soluție la problemele emoţionale, spre deosebire de capacitatea preponderent a femeilor de a empatiza.
Dimensiunea
Bărbații au creierul cu 9% mai mare decât cel al femeilor, luându-se în considerare şi mărimea corpului. Însă bărbații și femeile împărtășesc aceeași cantitate de neuroni, însă aceştia sunt mai dens “ambalaţi” în creierul unei femei.
Materia Cenușie
Barbatii au de 6.5 ori mai mltă materie cenuşie decât femeile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Irvine din California. Materia cenuşie este asociată cu procesarea informațiilor, care ar putea explica de ce unii oameni excelează la matematică și inteligență spațială.
Gena infidelităţii
Mai multe studii (inclusiv unul realizat la Johns Hopkins) au descoperit că lungimea genei receptoare a vasopresinei, un hormon din creier, corespunde monogamiei. Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu pe bărbați, constatând că, cu cât gena este mai mare (există 17 lungimi cunoscute), cu atât este mai probabil ca un bărbat să fie căsătorit sau într-o relație monogamă; cu cât este mai scurtă, cu atât este mai probabil ca acesta este să fie burlac.
Cortexul Parietal
Această parte a creierului responsabilă pentru percepțiile spațiale și somatosenzoriale (senzații ale pielii și țesutului) este mai mare la bărbați, conform unor studii recente. Unii oameni de știință cred că acest lucru contribuie la o inteligență spațială mai bună la bărbaţi.
Hipotalamusul
Zonă în hipotalamus, care, printre altele, gestionează memoria, controlează temperatura corpului, foamea și setea.
Periaqueductal Gri
PAG, cunoscut sub numele de “gri central”, este materia cenuşie situată în apropiere de mezencefal, ajutând la controlul durerii.
Aria Tegmentală Ventrală
ATV este “centrul motivaţiei” creierului, situat adânc în centrul minții. Aceasta produce dopamina, un neurotransmiţător ce motivează şi oferă sentimentul recompensei. ATV este una din cele două arii în care acţionează drogurile ca heroina sau cocaina. E mult mai activă la bărbaţi, ceea ce poate fi un indiciu pentru motivul pentru care cei mai mulţi alcoolici și dependenți de droguri de sex masculin.
Amigdala
Cunoscut sub numele de centrul deciziei de a înfrunta situaţia sau de a fugi, amigdala – există două, una pe partea dreaptă, una pe partea stângă – este sistemul de alarmă pentru amenințări, teamă şi pericol. Aceasta conduce impulsurile emoționale și declanșează agresiunea pentru protecție. Este mai mare la bărbați decât la femei, ceea ce înseamnă că bărbații sunt mult mai susceptibili la a recurge la acțiune fizică.
Nucleul Dorsal
NDP se află adânc în interiorul hipotalamusului și conține circuite speciale pentru a detecta apărarea teritorială, frica şi agresiunea, şi este mai mare la bărbaţi.
[…] la acea legătură. (Aflați mai multe despre diferențele dintre creierul feminin și cel masculin aici) Care este neurochimia dispariţiei sentimentului de iubire? De-a lungul timpului, tot mai puţină […]