12 reguli după care funcţionează creierul

On August 26, 2013
BrainRules_coverCum învăţăm? Ce anume se întâmplă cu creierul nostru atunci când suntem stresaţi sau când dormim? De ce este multi-tasking un mit? De ce este atât de ușor să uităm – și atât de important să repetăm informații noi? Este adevărat că bărbații și femeile au creiere diferite? În cartea Brain Rules, Dr. John Medina (biolog) împărtăşeşte cunoştinţele sale referitoare la modul în care ştiinţele creierului ar putea influența modul în care învățăm şi lucrăm. În fiecare capitol, el descrie o regulă creierului – identificată în studii ştiinţifice – și apoi oferă idei de transformare pentru viața noastră de zi cu zi, pentru a fi cât mai eficienţi. Cele 12 principii (reguli după care funcţionează creierul) pe care trebuie să le ştim sunt:
1. Efortul fizic stimulează creierul
Vă întrebați dacă există o relație între exercițiul fizic și vigilență mentală? Răspunsul este da. O viață plină de activităţi sportive poate duce la o creştere uneori uimitoare în performanțele cognitive, comparativ cu cei care sunt sedentari. Antrenament fizic poate îmbunătăţi memoria pe termen lung, modul în care raționăm, atenția sau rezolvarea problemelor. În esență, sportul îmbunătăţeşte o întreagă serie de abilități apreciate la şcoală și la locul de muncă.
2. Creierul este un organ de supraviețuire
Creierul uman a evoluat şi reprezintă un organ de supraviețuire. Acesta este conceput pentru a rezolva problemele legate de supraviețuire într-un mediu instabil. Noi nu suntem cele mai puternice fiinţe de pe planetă, însă am dezvoltat cele mai puternice creiere, cheia supraviețuirii noastre. Capacitatea noastră de a ne înțelege reciproc este instrumentul nostru de supraviețuire în prezent. Relațiile ne-au ajutat să supravieţuim în junglă şi sunt critice pentru a supravieţui la locul de muncă și la școală în prezent.
3. Fiecare creier este programat diferit
Ceea ce facem și învăţăm în viață ne modifică fizic creierul – îl reprogramează. Regiunile creierului se dezvoltă diferit de la o persoană la alta, iar sistemul nostru școlar ignoră faptul că fiecare creier este programat diferit, presupunem în mod eronat fiecare creier este la fel.
rule44. Nu acordăm atenție lucrurilor plictisitoare
Creierul nu este capabil de multi- tasking. Putem vorbi și respira în acelaşi timp, dar când vine vorba de sarcini de nivel superior, nu ne descurcăm. Locurile de muncă și școlile încurajează de fapt acest tip de multi-tasking. Cercetările raportează faptul că rata de eroare ajunge la 50% iar timp necesar se dublează pentru a face mai multe activităţi în paralel. Este necesar să facem ceva relevant emoțional la fiecare 10 minute pentru a reseta atenția noastră.
5. Să repetăm pentru a ne aminti
Putem îmbunătăți memoria prin codificările pe care le utilizăm.
6. Să ne amintim să repetăm
Cum ne amintim mai bine? Expunerea repetată la informații în anumite intervale temporale oferă cel mai puternic mod de a le fixa în creier. Re-expunerea deliberată la mai multe informații elaborate pot face ca detaliile extrase ulterior din memorie să fie de calitate superioară. Învățarea are loc cel mai bine atunci când informațiile sunt incluse treptat în memorie, şi nu atunci când procesul este blocat de o multitudine de informaţii noi. Memorabilitatea este sporită prin crearea de asociații între concepte, iar cuvintele prezentate într-o structură organizată logic, ierarhic sunt mult mai bine amintite decât cuvintele plasate la întâmplare – de obicei cu 40% mai bine.
7. Dacă dormi bine, gândeşti bine
Lipsa de somn distruge gândire, atenția, funcția executivă, memoria de lucru, starea de spirit şi capacitatea de raționament logic. Dacă v-aţi simțit vreodată obosit în după-amiaza, acest lucru se întâmplă deoarece creierul are nevoie de odihnă. Cartea ne oferă şi un sfat: să nu programăm întâlniri importante la orele 15!
rule88. Creierul stresat nu învaţă la performanţe maxime
Creierul nu este proiectat pentru stresul pe termen lung, atunci cand nu avem control. Profesioniștii din domeniul afacerilor au petrecut o lungă perioadă de timp studiind ce tipuri de stres îi fac pe oameni mai puţin productivi și, nu în mod surprinzător, au ajuns la aceeași concluzie: controlul este critic. Stresul poate dăuna memoriei şi funcţiei executive, iar când suntem stresaţi o perioadă lungă de timp, raspunsul imun poate fi întrerupt.rule9
9. Este important să stimulăm cât mai multe simțuri
Vâzul, mirosul, simţul tactil, auzul lucrează împreună, astfel încât este important să fie stimulate! Mirosul este deosebit de eficient, evocând memoria. Dacă sunteți testat cu privire la detaliile unui film în timp ce mirosul de popcorn se împrăștie în aer, vă veți aminti cu 10-50% mai mult. Cei ce îşi petrec timpul în medii multisenzoriale se descurcă întotdeauna mai bine decât cei din medii unisenzoriale, amintinduşi cu o rezoluție mai bună, care dureaza mai mult, chiar şi 20 de ani mai târziu.
rule1010. Văzul “bate” toate celelalte simţuri
Suntem buni atunci când trebuie să ne amintim imagini. Creierul nostru vede cuvinte ca o mulțime de imagini mici și trebuie să identifice anumite caracteristici. Viziunea este modul în care am supravieţuit, ferindu-ne mereu de amenințări majore.
11. Creierul bărbaţilor este diferit de cel al femeilor
Bărbaţii sunt mai grav afectaţi de schizofrenie, şi cu mai mult de 2 la 1, femeile sunt mai predispuse la depresie decat bărbaţii. Femeile prezintă mai multă anxietate, iar cei mai mulți alcoolici și dependenți de droguri sunt de sex masculin şi cei mai mulţi anorexici sunt de sex feminin. Bărbații și femeile prelucrează anumite emoţii diferit, acestea fiind cele care atrag atenţia.
12. Suntem exploratori
Dorința de a explora nu ne lasă în ciuda sălilor în care ne-am obişnuit săne petrecem timpul (la şcoală sau la lucru).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: