Cum schimbă neuromarketingul cercetarea de piaţă?

On February 19, 2013
Ce gândesc cu adevărat consumatorii? Aceasta a fost mereu întrebarea cea mai importantă pentru orice specialist în marketing. Identificarea elementelor ce îi determină pe consumatori să acționeze în modul în care aceştia o fac, ce anume îi motivează să cumpere și ceea ce îi încurajează să aleagă un brand în detrimentul altuia sunt informaţii incredibil de valoroase.

Neuromarketingul utilizează metode inovatoare în cercetarea pieţei, combinând domeniul marketingului cu cel al neuroştiinţelor (studiul creierului şi al sistemului nervos). Aceste noi metode permit cercetătorilor să facă ceea ce nu au reuşit până recent: să monitorizeze reacţiile cerebrale în faţa stimulilor în mod direct, să observe emoţiile și să ajungă la o mai bună înțelegere a consumatorilor. Prin metode și tehnici neuroimagistice, suntem cu un pas mai aproape de descifrarea enigmei ce stă în spatele procesului decizional. Nici măcar consumatorii înşişi nu pot articula un răspuns la întrebarea “ce anume mă motivează?”, şi tocmai de aceea neuromarketingul devine din ce în ce mai popular. Consumatorii nefiind conştienţi de ce acţionează în modul în care o fac, sunt utilizate aceste noi tehnici științifice pentru a înțelege cu adevărat comportamentul cumpărătorului. În ciuda faptului că încă se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, neuromarketingul a devenit vital pentru cercetătările de piaţă.Aflând mai mlte informaţii despre acest domeniu, mulţi se întreabă “de ce mai avem nevoie de chestionare şi anchete telefonica, acum când avem posibilitatea de a “vedea” cu adevărat ce cred consumatorii? cercetările de Neuromarketing pot rezolva toate problemele, nu-i aşa?”. Totuşi, ca orice metodologie de cercetare, şi neuromarketingul are anumite dezavantaje. Principalul motiv este faptul că monitorizarea reacţiilor creierului nu este uşor de făcut. Sunt necesare acordurile participanţilor, un mediu de lucru controlat, tehnologie de ultimă generaţie. Aşadar, neuromarketingul reprezintă un set de instrumente în plus de utilizat pentru un cercetător, şi nu înlocuieşte metodele tradiţionale. Din contra, o serie de studii au arătat că neuromarketingul este mai valoros atunci când este utilizat alături de alte metode tradiționale. Combinând ancheta prin chestionar, de exemplu, cu monitorizarea activităţii creierului, poate fi o modalitate eficientă pentru a identifica cum gândesc consumatorii.

Neuromarketingul are un viitor promițător, și prin dezvoltarea tehnologiilor utilizate, cu siguranţă vom fi martorii unor avansuri interesante și inovatoare în domeniul cercetării de piață în următorii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: