Psihologia culorilor în deciziile consumatorilor

On July 9, 2012
Cum afectează culorile comportamentul consumatorului? Acestea pot avea un efect psihologic puternic şi există o legătură strânsă între culori şi afectiv. Culorile poate evoca emoţii şi, prin urmare, pot de asemenea modifica comportamentul nostru (de exemplu, o maşina sport roşie care evocă anumite senzaţii, sau o mare albastră ce poate crea o stare de calm). Acest lucru este, de asemenea, susţinut de ştiinţă, întrucât culorile se adresează nevoilor neurologice de stimulare. Culoarea declanşează răspunsuri foarte specifice în creier şi în corp (roşul creşte tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii, în timp ce albastrul scade tensiunea arterială, pulsul, şi ritmul respiraţiei). Pentru speialiştii în marketing, culorile diferenţiază brandul, sugerează beneficiile emoţionale şi poate reprezenta identitatea unui brand.

Pentru retaileri, cumpărăturile reprezintă arta persuasiunii, deşi există mulţi factori care influenţează modul în care şi de ce consumatorii cumpără. Totuşi indici vizuali au o importanţă majoră, la fel şi culorile puternice şi “convingătoare”.

Culoare şi Marketing
În promovarea produselor noi, este esenţial să se ia în considerare faptul că oamenii iau în considerare în special aspectul vizual şi culoarea (pe lângă alţi factori) atunci când cumpără (1% sunet / miros, 6% textură, 93% aspectul vizual).

  • 85% dintre cumpărători identifiă culoarea ca fiind motivul principal pentru care cumpără un anumit produs.

Culoare şi Branding
Culoarea creşte recunoaşterea brand-ului cu 80%, iar aceasta este în strânsă legătură cu încrederea consumatorilor.

Culoare şi Consumator
Culoarea este una dintre cele mai puternice “unelte” în design. Cu toate acestea, nu este universal percepută la fel (culorile care stimulează consumatorii în America de Nord sunt diferite de cele care atrag în India). Următoarele culori afectează consumatorii online în America de Nord:

  • Galben: optimist şi tineresc, de multe ori folosit în vitrine pentru a atrage atenţia cumpărătorilor
  • Roşu: energie, creşterea frecvenţei cardiace, creează o stare de urgenţă, de multe ori utilizat în ofertele promoţionale
  • Albastru: creează impresia de încredere şi siguranţă, de multe ori utilizat în cadrul băncilor şi întreprinderilor
  • Verde: asociat cu bogăţia, cel mai uşor de procesat pentru ochi, folosit pentru a relaxa
  • Portocaliu: agresiv, creează un apel la acţiune: subscrie, cumpără sau vinde
  • Roz: romantic şi feminin, folosit pentru a comercializa produse pentru femei tinere
  • Negru: puternic şi elegant, folosit pentru produse de lux
  • Mov: folosit pentru a calma, de multe ori utilizat în cadrul produselor de înfrumseţare sau produselor anti-îmbătrânire

Culorile pot, de asemenea, atrage anumite tipuri de consumatori şi poate modifica comportamentul acestora.

Locaţie Tipul de consumator atras Culoare
Fast food, mall-uri de tip outlet Cumpărătorii impulsivi roşu, portocaliu, negru, albastru regal
Băncile, magazinele mari Cumpărătorii cu buget definit bleumarin, turcoaz
Magazine de îmbrăcăminte Cumpărătorii tradiţionali Cumpărătorii tradiţionali

Desigur, există şi alte elemente care influenţează decizia, cum ar fi designul, cuvinte şi oportunitatea.

Desigul
Pentru mulţi dintre cumpărătorii online, navigabilitatea slabă a site-ului şi designul sunt motivele pentru care aceştia aleg să nu cumpere (42%) şi să nu se întoarcă din nou pe acel site, din cauza esteticii generale (52%).

Timpul
Viteza, eficienţa şi comoditatea sunt motive pentru care cumpărătorii se întorc la paginile web ale comercianţiilor. Avand un site care rulează chiar şi cu 5 secunde mai lent decât concurenţa ar putea conduce la o pierdere economică mare (64% dintre clienţii online nu cumpără un produs deoarece site-ul a fost prea lent. Amazon.com a constatat că, cu fiecare 100 ms la timpul de încărcare, există o scădere de 1% din vânzări).

Cuvintele puternice
Retailerii se bazează pe capacitatea cuvintelor de a evoca emoţii în rândul consumatorilor. “Puterea” cuvântului potrivit ar putea fi diferenţa dintre un consumator ce cumpără un element identic de la un alt magazin şi un client ce cumpără din propriul magazin. 52% dintre consumatori sunt mult mai dispuşi să intre într-un magazin dacă există un semn cu “reduceri” în vitrină.

Infographic oferit de: Kissmetrics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: