Primele stadii ale dezvoltării Neuromarketingului

On June 26, 2012

Dr. David Lewis-Hodgson a fost numit un guru în neuromarketing şi “tatăl neuromarketing-ului” datorită cercetărilor sale de pionierat pe care le-a realizat încă de la începutul anilor 1980, în timp ce lucra în cadrul Departamentului de Psihologie Experimentală de la Universitatea din Sussex. După cum el spune: “Am devenit interesat de electroencefalografia cuantificată (QEEG) în timp ce cercetam tratamente pentru fobii, anxietate si stres, la Universitatea din Sussex. Am devenit interesat de folosirea diverselor tipuri de biofeedback-ul, inclusiv EEG, pentru a ajuta la depăşirea acestor dificultăţi. Deşi ceea ce neurofeedback-ul înseamnă acum a devenit cunoscut ca un instrument terapeutic la treizeci de ani de când am început cercetările, în acel moment nu existau echipamente adecvate disponibile pentru furnizarea unui astfel de feedback. Instrumentul care a fost disponibil a fost numit Mind Mirror (oglinda minţii) şi a fost dezvoltat de către Maxwell Cade şi Blundell Jeremy. Acesta afişa diferenţa frecvenţelor cerebrale monitorizate printr-o serie de LED-uri; semnalele din partea stângă a ecranului reprezintă semnale din emisfera stângă, în timp ce cele de pe dreapta relevă activitate în emisfera dreaptă a creierului. Luminile respective se miodifică în funcţie de puterea sau amplitudinea semnalului. Singura modalitate de a înregistra o sesiune a fost de a folosi un casetofon şi de a urmări apoi datele redate pe ecran. Dispozitivul folosit este prezentat mai jos într-o formă modificată, după ce a fost adaptat pentru a stoca datele de pe un computer.”

Neuromarketing in the '80sStudii de pionierat. Măsurarea răspunsurilor EEG la reclame TV în anii 1980, utilizând o versiunea modificată a dispozitivului Mind Mirror

“Evoluţiile din domeniul tehnologiei (atât electroencefalograful cât şi calculatorul) în timpul anilor ’80 a făcut ca utilizarea acestei abordări să fie viabilă pentru instruirea persoanelor dornice să dezvolte o stare de relaxare mentală, la cerere. Un interes în măsurarea răspunsurilor EEG la reclamele de televiziune a apărut din nevoia mea de a găsi un stimul adecvat pentru o serie de experimente. Aceste materiale video de 30 de secunde, fiecare migălos create pentru a atrage atenţia, fiind convingătoare şi memorabile, s-au dovedit ideale pentru scopul meu, deoarece acestea erau suficient de lungi, atât pentru a spune o poveste, şi suficient de scurte pentru a nu produce o cantitate de date EEG greu de gestionat. Problema mea principalaă a fost găsirea reclamelor de televiziune pe care subiecţii participanţi la studiu (din sudul Anglei) nu le-au văzut anterior.
După apariţia unui articol despre studiile mele într-o publicaţie din Marea Britanie a făcut ca mai multe agenţii de publicitate să-mi trimită reclamele lor (încă nelansate) pentru, făcând ca EEG să devină un instrument de cercetare extrem de valoros. Principalul avantaj al QEEG ca o metodologie adjuvantă în cercetarea de piaţă este faptul că acestea oferă în timp real informaţii cu privire la modul în care creierul unui individ răspunde la toate tipurile de mesaje comerciale şi oferă atât descoperiri unice şi confirmare prin compararea concluziilor obţinute prin metode tradiţionale. Într-un sfert de secol de la aceste studii timpurii, componentele hardware şi software utilizate pentru înregistrarea şi analizarea activităţii mentale s-a îmbunătăţit exponenţial.”
Astăzi, dr. Lewis vizează atât cercetarea cât şi aplicarea practică a tehnicilor de QEEG într-o gamă largă de proiecte comerciale. El are, de asemenea, un interes deosebit în formarea creierului prin training, prin care să permită oamenilor monitorizarea şi modificarea activităţii propriului creier folosind o tehnică cunoscută sub numele de neurofeedback.
În anii ’80, rezultatele cercetărilor sale l-au determinat să scrie o carte despre acest subiect – The Alpha Plan – care a fost ulterior transformată într-un documentar BBC. Rezultatele sale au fost, de asemenea, prezentate în documentarul BBC “Tomorrow’s World” (puteţi viziona emisiunea mai jos, pentru a vedea cum a început totul – părea revoluţionar la acea vreme):

Dr. David Lewis-Hodgson este fondator si director de cercetare în cadrul companiei Mindlab International, un autor de cărţi best-seller, un câştigător al premiului de radiodifuziune şi un lector internaţional. Numit “tatăl de neuromarketing” pentru studiile sale de pionierat în analiza activităţii creierului pentru scopuri de cercetare şi comerciale, în prezent, el este specializat în tehnici non-invazive pentru măsurarea răspunsurilor oamenilor la stimuli, în condiţii reale de viaţă.
Împreună cu echipa sa, a dezvoltat o gamă largă de biometrici, inclusiv în activitatea electrică înregistrată cu ajutorul EEG, în scopul de a înţelege mai bine ceea ce oamenii se gândesc şi simt în timp ce desfăşoară activităţi de zi cu zi. În loc de a fi limitat la o clinică sau laborator pentru desfăşurarea experiemntelor, subiecţii pot lucra, merge la cumpărături, conduce o maşină, să facă sport, să urmărească emisiuni TV, sau chiar să iasă la întâlniri în timp ce poartă echipamente de monitorizare mici şi portabile.
Pe baza rezultatelor de cercetare, el şi echipa sa furnizează rapoarte apoi pentru diverse organizaţii comerciale şi departamentele guvernamentale din întreaga lume, în plus faţă de dezvoltarea de programe destinate pentru a îmbunătăţi performanţa umană, lupta cu stresul şi pentru a îmbunătăţi funcţionarea psihică (a se vedea www.themindlab.org şi www.botau.com).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: