Neuromarketing: Primii ani

On June 12, 2012
Acest timeline (Neuromarketing: Primii ani) este un proiect al membrilor inițiativei NESSHI. NESSHI este un proiect de 1.2 milioane de euro, desfășurat pe 3 ani și sprijinit de către agenții de cercetare europene. A fost lansat în 2011 pentru a identifica dezvoltarea noilor științe neuro-sociale și pentru a studia impactul acestora asupra societății. Rezultatele vor conține o evaluare empirică a scopului și naturii științelor neuro-sociale europene, înțelegând impactul lor asupra culturii, a politicii şi a industriei.

Neuromarketingul s-a dezvoltat la începutul anilor 2000 ca un subiect în trend, atât în mediul academic, cât şi în cel de afaceri. Acest timelinr prezintă momente-cheie în istoria acestui domeniu nou.

3 iunie 2002 – Apare prima companie de neuromarketing (Comunicatul de presă ce anunță crearea Brighthouse Institute for Thought Sciences)
Brighthouse Institute for Thought Science a fost creat de către Joey Reiman, un consultant de marketing. Universitatea Emory s-a asociat cu aceasta, prin participarea la studii a unui profesor asistent şi prin utilizarea RMN-ului aflat în incinta universității.

25 octombrie 2002 – O prelegere inaugurală dedicată Neuromarketingului (întreaga prelegere aici)
În Olanda, Prof. Dr. Ale Smidts de la Universitatea Erasmus din Rotterdam a dedicat prelegerea inaugurală comportamentului consumatorului şi neuroștiințelor, numindu-l neuromaketing”. Neuromarketingul este, de asemenea, adesea numit și “neuroștiințele deciziilor consumatorului” în cercurile academice, pentru a evita nuanțele comerciale ale “neuromarketingului”. Astăzi, câteva centre academice de cercetare dezvoltă domeniul, iar printre acestea se află Universitatea Erasmus (Olanda), INSEAD (Franţa), Universitatea Zeppelin (Germania) sau Stanford (SUA).

Septembrie 2003 – Neuromarketingul ajunge pe coperta revistei Forbes (C
Articolul despre neuromarketing – înțelesul neuromarketingui va fi decisiv modelat de acest material)
După mai mult de un an de la apariția știrilor referitoare la lansarea Institutului de Ştiinţe Brighthouse în SUA, Forbes prezintă acest articol arată că studiile de neuromarketing sunt efectuate în diferite ţări, folosind o diversitate de tehnologii, şi sunt susţinute de jucători puternici din mediul academic şi de afaceri.

● 26 octombrie 2003 -“Există un fraier în fiecare cortex prefrontal medial” (articlol din New York Times)
Imediat după articolul din Forbes, New York Times a publicat unul despre neuromarketing, punându-i un titlu memorabil. Autorul acestui articol s-a lăsat testat un un RMN de către o companie de neuromarketing (chiar la Institutul de Ştiinţe Brighthouse) şi a împărtăşit experienţele sale: “Ei m-au pus capul înainte în cilindrul ce seamănă cu un sicriu, după care a plecat în sala de observare”, după care i-au spus printr-un interfon: ”Iată ce vreau să faci. Îți voi arăta multe imagini ale cu produse şi vreau să îți imaginezi că le folosești. Nu te gândi dacă îți plac sau nu, doar pune-te în scenă”. Acest articol a atras o atenție deosebită asupra neuromarketingului.

Decembrie 2003 – Commercial Alert se adresează Universității Emory, în ceea ce privește neuromarketingul
Commercial Alert este un grup co-fondat de Ralph Nader, ce are scopul de a “proteja comunităţile de comercialism”. În decembrie 2003, directorul executiv Gary Ruskin a semnat o scrisoare, alături de cadre didactice de la universităţile de prestigiu, solicitând Universitătii Emory să oprească activităţile desfășurate în cercetarea de neuromarketing. Membrii Universității Emory s-au afiliat la Institutul de Ştiinţe Brighthouse, o companie fondată în 2002, care a închiriat dispozitivele RMN ale universității, pentru a desfășura studii neuroimagistice pentru companii. Scrisoarea trimisă la Universitatea Emory a fost publicată ca un comunicat de presă şi a influenţat, probabil, viitorul neuromarketingului prin descurajarea cadrelor universitare de a se asocia cu neuromarketingul comercial, în frica de publicitate negativă.

Julie 2004 – Neuromarketingul – Înșelătorie? (Nature Neuroscience avertizează cu privire la standardele scăzute în studiile ştiinţifice de neuromarketing)
Nature Neuroscience, o revistă științifică influentă, publică un editorial ce critică lipsa de standarde ştiinţifice riguroase (cum ar fi peer-review) în studiile recente de neuromarketing şi se încheie cu un mesaj pentru întreprinderile care plătesc pentru serviciile costisitoare ale firmelor neuromarketing: „cumpărători, fiți în gardă!”.

14 octombrie 2004 – Provocarea Pepsi – într-un RMN (studiul lui McClure și Montague)
Samuel McClure, un tânăr cercetător, din laboratorul lui Read Montague(imagine), a fost autorul unui studiu cu privire la diferenţele de apreciere a consumatorilor pentru băuturile Coca-Cola şi Pepsi: scanarea creierului dezvăluie faptul că că efectele de branding pot fi observate în activitatea neurală a subiecților ce au băut Coca-Cola. Acest experiment a primit multă atenție din partea mass-media şi a fost ecitată de mai mult de 200 de ori în literatura de specialitate.

11 noiembrie 2007 – Poate neuromarketing să se amestece cu politica?
Alegerile prezidenţiale din 2008 din SUA urmau să aibăloc peste un an, însă o echipă de cercetători de la UCLA şi consultanţi politici a pus deja alegătorii republicani şi democraţi într-un scanner RMN pentru a observa preferinţele lor politice pentru candidaţii la primare. Rapoartele acestui studiu publicat în New York Times  a declanşat o serie de critici.

● 14 ianuarie 2008 – Prețul unui vin îi influențează gustul (Studiul lui Hilke Plassmann study)
La începutul anului 2008, Hilke Plassmann, pe atunci un post-doctorand la Institutul de Tehnologie din California, a condus un studiu care arată că modificarea preţului unui vin influenţează în moduri predictibile ratingul obținut de la consumatori pentru acel vin. În timp ce acest lucru este un efect cunoscut de mult timp, acest studiu arată unde şi cum acest lucru se întâmplă în creier: în cortexul medial prefrontal, care combină informaţiile de bază senzoriale cu procesele cognitive superioare, devenind mult mai activ pentru vinuri mai scumpe. În schimb, regiunile creierului în care sunt procesate informațiile senzoriale de bază rămân insensibile la schimbările de preţ.

Am găsit acest timeline pe pagina lui Clement Levallois, însă sunt sigură ca acesta oate fi dezvoltat în continuare, întrucât sunt multe alte momente și studii relevante (de la brevetarea cuvantului “neuromarketing” și până în prezent). Mai mult, aș putea adăuga următorul eveniment:

● 3 februarie 2012 – Ia naștere Neuromarketing Science & Business Association (mai multe informații aici)
NMSBA este o asociaţie profesională la nivel mondial pentru cei interesaţi de neuromarketing. NMSBA are sediul în Olanda şi este condusă de către Carla Nagel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: