Neînţelegeri privind Neuromarketingul

Originile neuro-neînţelegerilor
Termenul “neuromarketing” a apărut în 2002, când a fost brevetat de către Prof. Ale Smidts, moment în care apărut şi primele companii ce utilizau neuroimagistica în identificarea comportamentului consumatorului. Accidentele jurnalistice și companiile necalificate au adus prejudicii dezvoltării domeniului. Un an mai târziu, revista


1. Nu există dogme în neuromarketing
Să recunoaștem: marketingul este un domeniu de secrete și trucuri, în care testarea și experimentarea se bazează de multe ori pe intuiţie sau momente de “evrika”. Probabil că aici îşi are rădăcinile problema unei căsnicii între marketing şi ştiinţă. Pană la urmă, pentru ca o idee să fie validată, trebuie să fie testată riguros şi iterativ. Fiecare nou rezultat oferit de RMNf, EEG sau eye tracking contribuie cu o piesă mică în marele puzzle al comportamentului consumatorului,

2. Persuasiunea ascunsă sau brandingul prin spălarea creierului – nu este obiectivul final

3. Neuromarketingul nu implică doar rezonanţa magnetică sau electroencefalografia
Deşi bazele neuromarketingului au fost construite în jurul cercetărilor ce utilizează electroencefalograful (EEG) și rezonanţa magnetică (RMN funcţional), domeniul îmbrățișează şi inteligența artificială care a avansat considerabil în untimii ani. Există companii capabile să anticipeze instantaneu dacă un utilizator online va da atenţie unui anumit detaliu atunci când va naviga pe o pagină web prin utilizarea tehnicilor de învăţare automată, prodcând software şi dzvoltând instrumente care nu se bazează pe aparate greu de utilizat sau de găsit. Acestea identifică gradul de atenţie vizuală, bazându-se pe studii ce utilizează dispozitive de urmărire a privirii. Astfel apare o nouă ramură, un neuromarketing bazat pe cloud, oferind rezultatele într-un timp foarte scurt, iar agențiile și companiile de e-commerce încep să îmbrăţişeze analiza predictivă.

4. Cele mai multe informaţii pe care le-aţi auzit despre modul în care creierul funcţionează sunt înșelătoare
Este adesea raportată informaţia conform căreia creierul “dedică numai aproximativ 2% din energia sa în activitatea conștientă”. În timp ce aceasta, cât şi alte afirmaţii despre modul de funcționare a creierului sună impresionant, ele induc în eroare. Nu există nici o metodă în prezent de măsurare a activităţii creierului “conștient”, ca să nu mai vorbim despre un set de parametri clari pentru a înțelege ceea ce presupune cu adevărat conştiinţa. De asemenea, cercetările au arătat că nu există o distincție clară între emisfera dreaptă şi cea stângă atunci când vine vorba de creativitate și logică, în ciuda acestei idei tentante.

Într-un recent interviu acordat Telegraph, Doug Van Praet (autorul cărţii “Unconscious Branding”) a afirmat faptul că în studiul creierului uman, trebuie să fim confortabili cu paradoxul și contradicțiile. De exemplu, Van Praet spune că se poate ca o reclamă să creeze o emoție pozitivă, dar dacă nu ne oferă un set adecvat și corespunzător de asociații și emoții pentru acest produs, nu are rost pentru companie să încerce să îl vândă. Deci, cum putem filtra ceea ce citim, şi să ne debarasăm de informaţiile şi concluziile oferite chiar și publicații de renume, cum ar fi Forbes și New York Times, le stâlcesc pentru succesul jurnalistic.
5. Doar pentru că o agenţie oferă servicii de neuromarketing, aceasta nu înseamnă că ei sunt cercetători
Pentru a alege o firmă bună, trebuie să ne asigurăm că aceasta a fost înfiinţată de un cercetător, are un consiliu consultativ științific. Acesta este un domeniu în care oamenii de știință sunt foarte sceptic, şi de accea şi clienţii de astfel de servicii trebuie să fie la fel. Pentru a identifica o companie ce oferă servicii de neuromarketing de calitate, puteţi răspunde la următoarele aspecte:
- Control de background: este compania afiliată cu o universitate credibilă sau un institut de cercetare cu articole publicate în reviste neuroștiințifice?
- Fiți conștienți la jargoane, firmele dubioase se trădează de multe ori prin limbajul pe care îl folosesc în materialele de marketing.
- Companiile credibile ar trebui să poată să explice propriile cercetări, operațiuni și metode de evaluare fără să apeleze la termeni complicaţi.
- Cereţi studii de caz și referințe.
Există o maximă în marketing, care spune că “Jumătate din publicitate nu funcționează. Eu pur și simplu nu știu care jumătate”. Prin încercarea de a înțelege și de a masura răspunsurile creierului consumatorului a aspectelor ce ţin de branding şi publicitate – neuromarketingul ajută companiile care doresc să obțină informaţii obiective şi măsurate în despre clienți.