Utilizarea Cercetărilor de Neuromarketing
Vă întrebaţi cine ar putea avea nevoie de cercetări de neuromarketing și de ce acestea sunt utile? O scenă, o imagine, un produs sau o campanie, pot fi științific analizate prin efectele lor emoționale. Companiile care oferă servicii de Neuromarketing au deja metrici care le permit să fie precise în analiza mesajelor publicitare și a efectelor pe care acestea le produc din punct de vedere emoțional și rațional.
Prin urmărirea răspunsurilor consumatorilor la diferiţi stimuli (imagini, clipuri video sau alte elemente vizuale, sunete, sau cuvinte), companiile pot spune când stimulii stimulează consumatorul și pot estimeza gradul de interes stârnit de o anumită reclamă (uitandu-se la modul în care se activează anumite zone cerebrale atunci când subiectul se află în faţa stimulului), și pot chiar identifica emoțiile generate (prin observarea căror părţi din creier sunt activate – unele centre corespund cogniţiei, altele emoţiei).
Deci cine ar putea profita de dezvoltările tehnologiei pentru a utiliza cercetarea de neuromarketing?
• Agenţii de publicitate – în testarea diverselor elemente precum schițele, voice-over-urile, animațiile, precum și într-o măsură mai mare în pretestarea campaniilor lor, pentru a face ajustări și pentru a identifica moment cu moment gradul de persuasiune, amintire a brand-ului și eficacitatea mesajului, valoarea informațională, înțelegerea, apreciere, atenţia şi divertismentul. Din ce în ce mai mult, neuromarketingul este utilizat de agențiile de publicitate pentru a testa reclamele alternative.
• Web designeri – pentru a identifica ușurința și plăcerea utilizării paginilor web şi pentru a converti clicurile în vânzări.
• Agenții și departamente mass-media – pentru a determina eficacitatea cumpărării de spațiu în televiziune, radio, reviste și mass-media digital.
• Departamente de marketing – pentru a dezvolta mixul de strategii, bugetele, materiale promoţionale, în merchandising și în pretestarea campaniilor.
• Departamente de branding – Neuromarketingul ar putea ajuta în alegerea numelor mărcilor, astfel încât acestea să rezoneze cu consumatorii, sau în identificarea răspunsilor cognitive sau emoționale faţă de un brand.
• Departamente de cercetare de piață – pentru a înțelege factorii declanşatori de preferințe și a altor insighturi în ceea ce priveşte cum și de ce consumatorii cred ceea ce cred, fac ceea ce fac și simt ceea ce simt cu privire la anumite produse şi mărci.
• Departamentele de design de produs și ambalaj – pentru a identifica nevoile consumatorilor, şi pentru a asigura ușurința de utilizare, preferinţa de culori și forme și pentru a genera un impact emoțional asupra elementelor create de ei.
• Strategi de campanii politice – pentru a evalua elementele de comunicare, propunerile şi dezbaterile.
• Producători de film, radio și TV – pentru identificarea actorilor şi pentru etapa de editare. Testarea ar putea fi folosită pentru a evalua actorii, pentru a alege între finaluri alternative ale unui film, sau pentru a selecta secvențe din film pentru a le include în trailer.
Cercetarea de neuromarketing poate identifica răspunsul subconştient al consumatorilor și informaţii precise cu privire la gusturile și preferințele acestora în: campanii de pretestare TV, radio, web şi de film, design, redesign și lansare de produse, mărci, etichete, ambalaje și imagini; alegerea de modele si culori pentru produse; reviste și materiale outdoor; testarea elementelor digitale (conţinutul şi designul paginilor web); testarea reacţiei la gust, textură şi miros; campanii politice (neuropolitică); testarea materialelor promoţionale și a poziției la raft; preferinţele de brand; trailere şi alte elemente, în scopul de a obține un efect maxim.
[…] Utilizarea Cercetărilor de Neuromarketing […]