Diana Lucaci: Înţelegând Neuromarketingul

On October 23, 2012

Photo courtesy of True Impact

Diana Lucaci (CEO True Impact– Cercetare şi Strategie de Neuromarketing; Reprezentantul Canadei pentru Neuromarketing Science & Business Association) a apărut recent alături de David Wojcik la Rogers TV, în cadrul emisiunii In Business, pentru a discuta despre neuromarketing.

Puteţi urmări întregul interviu aici, iar mai jos regăsiţi cele mai importante informaţii oferite de Diana pe parcursul discuţiei:

  • Neuromarketingul este știința din spatele procesul decizional al consumatorului și cel mai exact mod de a obține informații despre clienți sau pentru a măsura emoțiile.
  • Scopul neuromarketingului este de a înțelege preferinţele consumatorilor și de a le prezice, într-o anumită măsură.
  • Există zone ale creierului ce fac parte dintr-o “traiectorie” a recompensei, şi deci dacă o persoană este cu adevărat interesată sau motivată de ceva, o anumită parte a creierului va fi activată.
  • Consumatorii aleg un produs bazându-se pe experiențele lor și pe amintirile asociate cu marca respectivă. Acest fapt a fost demonstrat de cercetările în neuromarketing, și, dacă doriți să aflaţi care sunt cele mai renumite studii, urmăriţi materialul video.
  • Nevoia de a înțelege procesul decizional a provocat schimbarea între vechea paradigmă care a sprijinit ideea că suntem pur raţionali (Decartes) şi noua paradigmă, care subliniază importanța emoțiilor în creier și afirmă că deciziile sunt emoţionale (Damasio). Damasio a susţinut faptul că, creierul reacţionează iniţial la stimuli din lumea exterioară la nivelul de bază, în timp ce noi decidem dacă îl vom confrunta sau evita, și numai după aceasta o persoană recunoaște conștient că se confruntă cu o emoție. Gândurile raționale și interpretările lumii din jurul nostru vin abia după aceea, deci emoţiile sunt un element al raționalității.
  • Întrucât răspunsurile creierului pot fi acum legate de comportament pe o scară largă, neuroştiinţele sunt mai valoroase pentru cercetarea de marketing mai mult ca oricând.
  • Practicanții neuromarketingului lucrează cu diverse companii, însă printre scopurile lor se află şi ideea de a îmbunătăți campaniile de strângere de fonduri pentru non-profit sau îmbunătățirea opiniilor oamenilor față de un produs – modificarea opiniei publice într-un mod pozitiv.
  • Folosind neuroimagistica, neuromarketerii sunt capabili să identifice diferite niveluri de emoții specifice pozitive sau negative, memoria de lucru, măsurări ale familiarităţii și a nivelului de atenție. Ulterior, ei traduce constatările în scopul de a îndeplini obiectivele companiei și strategiei de marketing și de a răspunde la întrebările lor sau pentru a aborda provocarea primită.
  • “Dacă cercetarea de piață ar fi 100% corectă, nici un produs nu ar eşua”, a spus Diana. Utilizând sondaje și focus grupuri, oamenilor li se cere săspună ce cred ei despre un anumit produs. Și deoarece gândirea rațională vine abia după emoții, de fapt oamenii trebuie să identifice propriile emoții și să fie în măsură să le exprime. Întrucât oamenii nu sunt în măsură să verbalizeze toate emoțiile, ei răspund la întrebări așa cum ei că marketerii ar dori, sau într-un fel care să îi pună într-o lumină bună; totuşi astfel de informaţii nu sunt utile pentru studii, alterând rezultatele. Neuromarketerii nu pun întrebări, ei măsoară activitatea creierului, şi astfel nu riscă să nu adreseze întrebarea corectă.

Pentru exemple din cercetările de neuromarketing realizate până în prezent, accesaţi prezentarea Dianei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: