Ce este Neuromarketingul?

On January 29, 2012
Neuromarketing-ul este un domeniu interdisciplinar în curs de dezvoltare, ce leagă cunoştinţele din psihologie şi neuroştiinţe cu marketingul. Denumit adsea şi neuroştiinţa consumatorului, neuromarketingul este o sub-arie a neuroeconomiei, care abordează probleme relevante de marketing cu metode şi perspective din cercetările pe creier.
Scopul neuromarketing-ului este de a studia modul în care creierul este fiziologic afectat de strategiile de publicitate şi de marketing. Activitatea creierului rezultată din vizualizarea unei reclame este monitorizată şi măsurată folosind tehnici neuroimagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (RMNf), encefalografia (EEG) sau topografia creierului (SST). Procesul implică cablarea subiecţilor la diverse dispozitive de neuroimagistică, cerându-le să îndeplinească sarcini experiementale şi atribuţii de control. Aceste dispozitive (RMNul, spre exemplu) generează imagini instantanee, colorate, ale creierului în lucru, iar cercetatorul este capabil să compare diferenţele în imaginile produse în timpul sarcinilor respective. Apoi devine evident care părţi ale creierului au răspuns la stimulii folositi.
Domeniul evoluează tocmai din nevoia de a înţelege mai bine deciziile consumatorului (identificararea cauzei şi a efectului), măsura interacţiunea moment cu moment pentru orice tip de stimul şi pentru a ajunge acolo unde marketingul tradiţional nu are acces: în subconştient. Neuromarketing-ul poate confirma, reconfigura, sau îmbunătăţi teoriile convenţionale ale teoriei de marketing.
Dacă sunteţi interesaţi să citiţi mai multe despre acest domeniu, consultaţi lista din magazinul online de cărţi de neuromarketing şi neuroeconomie.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers like this: